Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ: Χρυσό μετάλλιο και δόξα στην αήττητη Κατερίνα Στεφανίδη


https://www.youtube.com/watch?v=9waxJPh8oqY



Γράφει o ΚΑΡΟΛΟΣ  ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ
Δημοσιογράφος, Τακτικό Μέλος 
 της  ΕΣΗΕΑ,AIPSΠΣΑΤΑΤFS of  IAAF



Η Ολυμπιονίκης του Ρίο στο Επι-κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη ανέβηκε και εδώ στο Λονδίνο στην κορυφή του πόντιουμ των νικητών με άλμα 4,91 μ.


Η απίστευτη Κατερίνα ξεκίνησε τις προσπάθειες της από τα 4,65μ. τα οποία πέρασε με την πρώτη προσπάθεια, ακολούθως έβαλε τον πήχη στα 4,75μ. και τα 4,82μ., αμφότερα τα μόλις προαναφερθέντα ύψη τα υπερέβη επίσης με την πρώτη, εν συνεχεία έβαλε τον πήχη στα 4,89μ. και προσπάθησε ανεπιτυχώς άπαξ αλλά ακολούθως ανέβασε τον πήχη στα 4,91μ., ύψος το οποίο υπερέβη με την πρώτη, δεν μπόρεσε να έχει επιτυχημένη προσπάθεια στο επόμενο ύψος 5,02μ. αλλά η Αδάμαστη Κατερίνα επέτυχε στο Λονδίνο το ασύλληπτο να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε άπασες τις κορυφαίες διοργανώσεις του ανοικτού στίβου : Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και επιπλέον πέτυχε την κορυφαία φέτος επίδοση στο Επι-κοντώ Γυναικών στην υδρόγειο με 4,91μ. δείχνοντας πως οι επιτυχίες της είναι προϊόν τεράστιας και επίπονης προσπάθειας, πίστης στον στόχο και τεράστιου ταλέντου.

Η χρονιά δεν ολοκληρώθηκε όμως για την σπουδαία "Μεγάλη¨ Αικατερίνη ακολουθούν τα υπόλοιπα Ντάιμοντ Λιγκ όπου η Κατερίνα θα κυνηγήσει την πρωτιά.   



                                Κατερίνα Στεφανίδη - Ριο

Η σπουδαία "αντίπαλος" της Αμερικανίδα Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) είχε ξεκινήσει τον αγώνα από τα 4,45μ., εν συνεχεία τοποθέτησε τον πήχη στα 4,55μ., 4,65μ. και 4,75μ. υπερβαίνοντας όλα τα ύψη με την πρώτη προσπάθεια αλλά απώλεσε στο πρώτο άλμα της στα 4,82μ. και έπειτα δοκίμασε δις ανεπιτυχώς στα 4,89μ. με φυσική συνέπεια η Χαλκέντερη, ταλαντούχα και αγωνίστρια αθλήτρια και σύζυγος του Κρίερ να κερδίσει επάξια το χρυσό μετάλλιο του 16ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανοικτού στίβου στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

               Δηλώσεις Κατερίνας Στεφανίδη


1) σαφώς και είμαι πολύ χαρούμενη όχι για έναν αλλά για μια σειρά από λόγους : α) γιατί κέρδισα χρυσό μετάλλιο σε μια διοργάνωση (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου Α-Γ) όπου δεν είχα μετάλλιο έως τώρα, β) γιατί πέτυχα Πανελλήνιο και ατομικό ρεκόρ, γ) γιατί πέτυχα την κορυφαία στον κόσμο επίδοση της χρονιάς στον αγώνα που μετράει στην κατάλληλη στιγμή.

2) μετά από έναν κερδοφόρο αγώνα σκέπτομαι το επόμενο στόχο και εν προκειμένω τώρα σκέπτομαι το χρυσό στον κλειστό στίβο.

3) κάθε χρόνο θέτουμε νέους στόχους και αυξάνουμε τον πήχη των προσδοκιών. 

4) έβαλα τον πήχη στα 5,02μ. για να δημιουργήσω Ρεκόρ Αγώνων, έκανα δυο καλά άλματα όμως συνήθως όταν εξασφαλίζω την νίκη δεν περνάω μεγαλύτερο ύψος και ήταν μεγάλη επιτυχία ότι πέρασα τα 4,91μ, όντας μόνη μου.

5) περίμενα περισσότερη ώρα από αυτή που υπολόγιζα για να κάνω το αρχικό μου άλμα στα 4,65μ. Είχαμε προσχεδιάσει να ξεκινήσω στα 4,65μ. ένα αρχικό ύψος το οποίο φαίνεται μεγάλο όμως το έχουμε δοκιμάσει και άλλες φορές επιτυχώς φέτος. Στα 4,82μ. ήμουν λίγο τυχερή όμως ευτυχώς πήδησα παραπάνω για να μην έχουμε να λέμε.

6) ήρθαμε στο Λονδίνο για ένα άλμα μεγάλο ίσως και μεγαλύτερο από τα 4.91μ. όμως ήλπιζα πως θα με πίεζε κάποια αθλήτρια κάτι που δεν έγινε και έτσι αναγκάστηκα να πηδήξω τόσο ψηλά μόνη μου με διαφορά μεγάλη (16 εκατοστά) από την δεύτερη γεγονός που ψυχικά δεν μου έδινε το έναυσμα για να κάνω ακόμα μεγαλύτερα άλματα, παρόλα ταύτα το δεύτερο και το τρίτο άλμα μου στα 5,02μ. ήταν καλά.

7) δεν καταλαβαίνω σε ποιο επίπεδο έχω φτάσει ίσως θα το καταλάβω όταν ολοκληρώσω οριστικά την αγωνιστική μου καριέρα.

8) έχω δεχτεί πολύ αγάπη από τον κόσμο μετά το Άμστερνταμ είναι σημαντικό και χαίρομαι για αυτό πάρα πολύ, δίνει δημοσιότητα στον Στίβο και νομίζω το έχουμε ανάγκη σαν Χώρα.

9) νομίζω ότι ο Προπονητής μου είναι ιδιοφυΐα γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, με προετοιμάζει αγωνιστικά και διανοητικά και εγώ από την πλευρά μου ανταποκρίνομαι τόσο στις προπονήσεις όσο και στον αγώνα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη για αυτό.

10) ερχόμενη εδώ ήθελα να πετύχω Ρεκόρ Αγώνα όμως το να πετύχω δυο πράγματα την ίδια μέρα ήταν πολύ δύσκολο για μένα σήμερα, άλλωστε συνήθως όταν κερδίζω δεν πηδάω ψηλότερα.

11) φυσιολογικά είμαι λίγο νευρική πριν τον αγώνα αλλά σήμερα αισθανόμουν καλά, είχα και την συμπαράσταση κάποιων Ελλήνων και Κυπρίων που ήταν σήμερα εδώ, επίσης το Στάδιο ήταν γεμάτο και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή σήμερα. 

12) το δυσκολότερο χρονικό διάστημα σήμερα ήταν μεταξύ 4,65μ. και 4,75μ. όταν χρειάστηκε να περιμένω πολύ.

13) ξεκίνησα πολύ μικρή τον αθλητισμό στα δέκα μου χρόνια και στα 15 μου ήδη είχα πρωτεύσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων έχω μια πολύχρονη παρουσία και φυσικά το σημερινό χρυσό μετάλλιο είναι μεγάλη υπόθεση.

  Η Συμμετοχή του Καραλή στον Προκριματικό του Επι-κοντώ

Οι αθλητές άρχισαν τις προσπάθειες τους στον προκριματικό του Επι-κοντώ ανδρών από τα 5,30μ. όπου ουκ ολίγα σημαντικά ονόματα απέτυχαν στο πρώτο τους άλμα. 

Από Ελληνικής πλευράς απόντος του Κώστα Φιλιππίδη λόγω τραυματισμού, στον αγώνα συμμετείχε μόνο ο Μανώλης Καραλής ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει ακόμα το 18 έτος (γεννήθηκε στις 20 Οκτώβρη του 1999) και ασφαλώς το βασικότερο το οποίο επεδίωκε ο αθλητής του Μεγαλοοικονόμου ήταν μια καλή εμφάνιση και η απόκτηση εμπειρίας από ένα αγώνα (στην κατηγορία ανδρών) στο υπέρτατο επίπεδο. 

                   Ο Καραλής υπερίπταται πάνω από τα 5,70μ.


Ο νεαρός Καραλής (φέτος έχει υπερβεί τα 5,63μ. στον ανοικτό και τα 5,70μ. στον κλειστό στίβο) υπερέβη τα 5,30μ. με την τρίτη προσπάθεια όπως και ο Σουηδός έφηβος Αρμάντ Ντουπλάντις ο οποίος με 5,90μ. πέτυχε φέτος Παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. O Μανώλης (Καραλής) υπερέβη το δεύτερο ύψος (5,45μ.) με την πρώτη προσπάθεια αλλά ακολούθως πραγματοποίησε ανεπιτυχώς τρία άλματα στα 5,60μ. με αποτέλεσμα να μείνει εκτός του τελικού του Επι-κοντώ ανδρών, καταλαμβάνοντας την 21η  θέση επί συνόλου 27 αλτών. Η εμφάνιση του έφηβου Καραλή σίγουρα θεωρείται επιτυχής βάσει του επιπέδου και των συνθηκών του σπουδαίου αγώνα.

Συναρπαστική κούρσα είδαμε στον Μαραθώνιο των Γυναικών όπου η νίκη κρίθηκε στο τελευταίο χιλιόμετρο με την Ροζέ Τσελίμο από το Μπουρούντι να είναι αυτή η οποία ανέβηκε στο Ψηλότερο σκαλί του αγωνίσματος με χρόνο 2 ώρες 27.11, η Έντνα Νγκεριγκβόνι Κίπλαγκατ από την Κένυα κέρδισε το αργυρό μετάλλιο με 2 ώρες 27.18 και με τον ίδιο χρόνο με την Κίπλαγκατ το χάλκινο μετάλλιο ενθυλάκωσε η Έιμι Γρεγκ από τις ΗΠΑ. Οι τρεις πρώτες αθλήτριες του Μαραθωνίου Γυναικών πέτυχαν όλες την καλύτερη φετεινή ατομική τους επίδοση. Πολύ κοντά στις τρεις πρώτες αθλήτριες του Μαραθωνίου ήταν και η τέταρτη Φιλομένα Τσάγιερς Ντάνιελ από την Κένυα. Την εξάδα του Μαραθωνίου Γυναικών έκλεισαν οι : 5) Σούρε Ντεμίς από την Αιθιοπία με 2 ώρες 27.58 και 6) Ένις Γιεπκουρούι από το Μπουρούντι με 2 ώρες 28.17. 

Ρεκόρ Κύπρου 2 ώρες 38.52 στον Μαραθώνιο Γυναικών σημείωσε η Νταγκάνα Χάντζουκ η οποία κατετάγη 35η, ενώ η Ελληνίδα Γκλόρια Πριβιλέτζιο με χρόνο 2 ώρες 57.06 ήταν 76η. H Ουρανία Ρεμπούλη δεν τα κατάφερε στο ίδιο με την Πριβιλέτζιο αγώνισμα αφού δεν τερμάτισε.


                               Ροζέ Τσελίμο Λονδίνο 2017


Ο Νεοζηλανδός Τόμας Γουόλς με την εξαίρετη επίδοση 22,03 μ. είναι ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής της σφαιροβολίας ανδρών με δεύτερο με 21,66μ. τον Τζόε Κόβατς από τις ΗΠΑ και τρίτο τον Κροάτη Στίπε Ζούνιτς με 21,46μ. 


                              Τόμας Γουόλς Λονδίνο 2017

Μεγάλη "αρνητική" έκπληξη είχαμε στον τελικό των 100μ. γυναικών όπου το λογικό φαβορί του αγωνίσματος η δισολυμπιονίκης του Ρίο Τζαμαϊκανή Ελάιν Τόμσον με χρόνο 10.98 περιορίστηκε στην πέμπτη θέση.

Νικήτρια των 100μ. γυναικών ήταν η Τόρι Μπόβι από τις ΗΠΑ με 10.85, δεύτερη με 10.86 (ατομικό ρεκόρ) η Μαρί-Τζέσι Ταλού από την Ακτή Ελεφαντοστού, τρίτη με 10.96 ήταν η Ολλανδή Ντάφνη Σίπερς, τέταρτη με 10.98 η Μιριέλ Αχουρέ, πέμπτη με τον ίδιο χρόνο (10.98) η Τζαμαϊκανή Ελάιν Τόμσον επίσης με 10.98 και έκτη με 11.01 η Μισέλ-Λι από τα νησιά Τρίνινταντ και Τομπάκο. 



  Η Ειρήνη Βασιλείου τρέχοντας με σύνεση στην πρώτη προκριματική σειρά του προκριματικού των 400μ. γυναικών, πήρε απευθείας την πρόκριση τερματίζοντας δεύτερη με χρόνο 52.61 πίσω από την Ολυμπιονίκη Άλισον Φίλιξ (52.44) από τις ΗΠΑ. 
Υπενθυμίζουμε ότι στον ημιτελικό των 400μ. γυναικών προκρίνονταν οι τρεις πρώτες έκαστης προκριματικής σειράς και οι έξι αθλήτριες με τους ισάριθμους (έξι) καλύτερους χρόνους από όλες τις προκριματικές σειρές. 


H Ειρήνη Βασιλείου στην επίτευξη του ορίου πρόκρισης για το Ρίο

Άνετα πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό των 110μ. με εμπόδια ανδρών ο Κύπριος Μίλαν Τραίκοβιτς ο οποίος τερμάτισε τρίτος με 13.38 στην τέταρτη προκριματική σειρά των υψηλών εμποδίων, στον αντίποδα δεν τα κατάφερε ο Κώστας Δουβαλίδης ο οποίος με χρόνο 13.62 ήταν έκτος στην τρίτη προκριματική σειρά του προαναφερθέντος αγωνίσματος, έμεινε εκτός ημιτελικού και κατετάγη 23ος επί συνόλου 33 αθλητών οι οποίοι συμμετείχαν στο προαναφερθέν αγώνισμα. Την απευθείας πρόκριση στον ημιτελικό των 110μ. με εμπόδια ανδρών πήραν οι τέσσερις πρώτοι από κάθε προκριματική σειρά και οι αθλητές με τους τέσσερις καλύτερους χρόνους από όλες τις προκριματικές σειρές.  

Δεν κατόρθωσε να βρεθεί στην πρώτη οκτάδα του Λονδίνου ο Τραίκοβιτς αν και σημείωσε χρόνο 13.32 στην πρώτη ημιτελική σειρά των 110μ. με εμπόδια ανδρών, γιατί η κούρσα ήταν πάρα πολύ "δυνατή" με φυσική συνέπεια να τερματίσει πέμπτος και να θέσει εαυτόν εκτός τελικού αφού από την κάθε ημιτελική σειρά προκρινόταν απευθείας οι δυο πρώτοι και την οκτάδα του τελικού των υψηλών εμποδίων ανδρών συμπλήρωναν τέσσερις αθλητές με τους ισάριθμους ταχύτερους και από τις τρεις προκριματικές σειρές.   


                            Μίλαν Τραίκοβιτς Λονδίνο 2017

Ο Κενυάτης Τζέφρι Κίπκοετς Κιρούι ήταν ο θριαμβευτής του Μαραθωνίου Ανδρών με χρόνο 2 ώρες 08.27 αφήνοντας μακράν δεύτερο τον Αιθίοπα Τάμιρατ Τόλα (2 ώρες 09.49) ενώ το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε με 2 ώρες 09.51 ο Τανζανός Άλφονς Φίλιξ Σίμπου. 


Ο Κιρούι νικητής στο Λονδίνο


Σπουδαίες επιδόσεις πραγματοποιήθηκαν στον ημιτελικό των 110μ. με εμπόδια ανδρών με πρώτο και καλύτερο τον Τζαμαϊκανό Ομάρ Μακλέοντ (Φαβορί για το χρυσό μετάλλιο) με χρόνο 13.10, ακολούθως πολύ καλές επιδόσεις σημείωσαν και οι : Νταριέν Γκαρφίλντ (Γαλλία), 13.17 και Σεργκέι Σουμπένκοφ (Ρωσία), 13.22, Ορλάντο Ορτέγκα (Ισπανία) 13.23 και Μπάλας Μπαγί (Ουγγαρία) επίσης 13.23.


                  Ομάρ Μακλέοντ - Ημιτελικός Λονδίνο 2017

6 Aυγούστου 2017 [Live ERT 2 (Πρωϊνά αγωνίσματα Β΄ Μέρος)]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου